پمپ آب

تبریز وبسایت تبریز وبسایت تبریز وبسایت · 1402/01/31 10:21 · خواندن 6 دقیقه

پمپ آب و دانستنی های آن

پمپ آب دستگاهی است که مایعات (سیال) را با عمل مکانیکی که معمولاً از انرژی الکتریکی به انرژی هیدرولیک تبدیل می شود، به حرکت در می آورد ولی گاهی اوقات این کار به صورت دستی نیز انجام میشود. پمـپ آب معمولاً در محل های ساختمانی برای آبگیری یا جا به جایی آب استفاده می گردد. آب می تواند به دلیل بارش شدید باران یا بالا آمدن سطح آب های زیرزمینی خطر هایی را ایجاد کند که وجود پمپ باعث میشود آب را به سرعت برای جلوگیری از آسیب های احتمالی جا به جا نماید. پمپهای آب مناسب برای این کار دو نوع میباشد که می توانند برقی، گاز سوز، هیدرولیک یا دستی باشند.

پمپ آب دو نوع اصلی دارد:

  1. پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز: پمپ سانتریفیوژ برای انتقال آب به داخل پمپ و تحت فشار قرار دادن جریان تخلیه از یک پروانه چرخشی استفاده می نماید. پمپهای گریز از مرکز انواع مختلفی دارند، که شامل: پمپ استاندارد، پمپ زباله و پمپ کفکش می شود. همه مایعات را می توان با استفاده از پمپ آب گریز از مرکز، حتی با ویسکوزیته پایین پمپاژ نمود. این پمپ ها به خوبی با مایعات رقیق کار می کنند و دبی بالایی را ارائه می دهند.
  2. پمپ آب جابجایی مثبت: پمپ آب جابجایی مثبت مقدار ثابت جریان را از طریق انقباض مکانیکی و انبساط دیافراگمی ارائه می دهد. پمپ جابجایی مثبت در بسیاری از صنایع که مایعات با ویسکوزیته بالا را کنترل می کنند، که امکان وجود جامدات حساسی دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. و قابل ذکر است که برای کارهایی که نیاز به ترکیبی از جریان کم و فشار بالا دارند توصیه می گردد.

پـمپ آب

اجزای تشکیل دهده پمپ ها

به طور کلی قسمت های اساسی و اجزای تشکیل دهنده پمپ ها به شرح زیر است:

1. بدنه پمپ

محفظه ای که تمامی اجزای پمپ مانند پره، محور و سیستم آب بندی پمپ در آن قرار گرفته شده و مایع و سیالات نیز در آن جریان می یابد. به طور کلی بدنه پمپ های تولید شده یا از مدل حلزونی یا از مدل قطر فزاینده می شود.

2. محور پمپ

بنا به نوع و مدل پمپ های ساخته شده، محور پمپ قسمتی از اجزای تشکیل دهنده پمپ هست. این قسمت می تواند یا از روتور موتور باشد یا به شکل کاملاً مستقل هم جوار به محور موتور تعبیه شده باشد. این قسمت از پمپ یا دارای یاتاقان های مستقل و تفکیک شده است یا به واسطه یاتاقان های موتور پمپ محافظت می شود. به طور کلی روش بهره برداری و استفاده از محور پمپ به طراحی و مدل پمپ های ساخته شده وابسته است.

3. پروانه پمپ

یکی دیگر از قسمت های اصلی پمپ متعلق به پروانه پمپ است که توان و انرژی زیادی را به مایعات وارد نموده و در نتیجه موجبات افزایش سرعت و حرکت آن ها را فراهم می آورد. جالب است بدانید که به منفذ مرکز پروانه چشم پروانه گفته می شود که تا اندازه ای میزان ظرفیت پمپ را تعیین می نماید.

4. پره های پمپ

که جزئی از پروانه پمپ به حساب می آیند و وظیفه هدایت مایعات را به داخل پمپ عهده دار است.

5. روپوش پروانه

که پرده های پمپ را پوشش می دهد و جریان و انتقال مایعات را در محدوده پمپ محدود می کند.

6.  نقطه مکش

 که محل ورود مایعات به درون پمپ می باشد. این قسمت معمولاً در حوالی مرکز بدنه پمپ قرار گرفته است که قطر آن تا اندازه ای میزان پمپاژ و آبدهی پمپ را تعیین می کند

7. حلقه های ستایش

 که معمولاً قابل تعویض میباشد و کیفیت و مرغوبیت آن ها میزان کارایی پمپ را افزایش می دهد

8. کاسه نمد یا سیل مکانیکی

 که باعث آب بندی جریان مایعات در درون پمپ می شود

پـمپ آب

نکات مهم برای نگهداری پمپ آب

  1. نباید پمپ را بدون آب روشن نمایید زیرا فیبروفنر موجود در پمپ که مانع از نشت آب به داخل الکتروموتور است  در اثر خشک کار کردن خواهد سوخت.
  2. اگر از پمپ آب به مدت طولانی استفاده نمی کنید، باید آب پمپ را تخلیه نموده و یا حداقل هفته ای یک بار به مدت یک دقیقه آن را روشن کنید.
  3. پمپ آب باید به صورت اصولی نصب شده و هر ۶ ماه یکبار سرویس شود، در غیر این صورت زمان کارکردن آن بیشتر شده و برق زیادی مصرف می کند.
  4. خازن پمپ آب را باید بررسی نماید. اگر خازن ضعیف شده باشد، راه اندازی پمپ آب اتفاق نمی افتد.
  5. اگر به دلایلی پمپ آب هوا بکشد، بطور یکسره کار خواهد کرد. زیرا خاموش شدن پمـپ بر اثر فشار آب است و اگر پمپ، هوا بگیرد نمی تواند آب را به داخل بکشد و پمپاژ کند و در نتیجه به صورت یکسره کار خواهد کرد. برای حل این مورد، باید نصب و اتصال لوله های آن را بررسی نمایید.
  6. اگر تیوپ خراب شود، فشار هوای داخل پمپ کاهش یافته و باعث خراب شدن آن می شود. زمان خرابی یک تیوپ به میزان مصرف ساختمان و نحوه نگهداری پمپ بستگی دارد. بنابراین در هنگام خرید پمپ باید حداقل و حداکثر مصرف ساختمان را مورد بررسی قرار دهید.